Menu Produkter
da en

LeksikonMAK-værdi


MAK står for maksimal arbejdspladskoncentration.

Den tidsmæssigt vægtede, gennemsnitlige arbejdskoncentration, som stort set alle håndværkere kan udsættes for på en arbejdsdag på 8 timer, 40 timer om ugen, uden skader på helbredet. Værdien måles for finstøv i mg/kubikmeter, for gasser og dampe i ml/kubikmeter.

Membran


Klimamembraner er vandtætte og åndbare. Åndbarheden anvendes, når der sker et temperaturskift indefra, der trænger ud til overfladen. Hvis det ikke er tilfældet, mister klimamembraner deres åndbarhed, og vand kan så at sige trænge igennem fra begge sider.

På grund af funktionen skelner man mellem to typer:

 • Klimamembraner:
  Mikroporøse membraner
  Mikroporøs betyder at laget/membranen lader vandmolekylerne passere direkte igennem, fordi membranporerne er væsentligt større end vanddampmolekyler og betydeligt mindre end vanddråber. Det mest kendte eksempel på en mikroporøs membran er GORE-TEX®.
 • Kompakte membraner:
  I modsætning til mikroporøse belægninger eller membraner har kompakte membraner ingen porer. Kompakte belægninger/membraner har en åndbarhed, der fremkommer elektronisk. Vanddampen transporteres elektronisk ud til overfladen langs med molekylekæden ved hjælp af transportmolekyler. Det mest kendte eksempel er SympaTex®.

Hvad angår åndbarheden, er kompakte membraner som regel ikke så åndbare som mikroporøse membraner. Den eneste grundlæggende fordel ved kompakte membraner er, at de er meget lette at holde, fordi der ikke er nogen porer, der lukkes til af udefrakommende snavs eller forkert vedligeholdelse Grundlæggende er det dog sådan, at belægningens/membranens holdbarhed afhænger af det anvendte materiale. Jo glattere materialet er, desto længere er belægningens/membranens levetid.

Merino


Merino – funktionel fra naturens hånd

Merino er rene naturfibre. Merinould stammer fra merinofårene i De Newzealandske Alper. Uldfibrene fra disse bjergfår er langt finere og lettere end almindelig uld. Ud fra dette førsteklasses naturprodukt fremstilles der stoffer, der er ekstremt lette, bløde, og som føles behagelige på huden.

Klimaregulerende, isolerende, lugthæmmende – disse egenskaber har merinould allerede fra naturens hånd Merinould hæmmer bakteriedannelsen og er derfor lugtneutral. Den specielle fiberstruktur varmer ved kulde og virker kølende, når det er varmt. Dermed reagerer den på udefrakommende påvirkninger og leder varmen bort fra kroppen, når du sveder meget. Ideel til brug på steder med omskifteligt vejr og skift mellem hårde fysiske aktiviteter og hvilefaser. Merinofibrenes overflade er hydrofob. Det vil sige, at vand perler af som dråber, mens fibrenes kerne optager fugtighed i form af vanddamp – uden at materialet føles fugtigt eller klamt. Merino tørrer ekstremt hurtigt, er smudsafvisende, og i modsætning til almindelig uld er den let at holde og kan vaskes i vaskemaskine.

Mesh


Mesh er en form for netvævning, der gør tøjet særligt åndbart og let. Afhængigt af produktet opfylder netvævningen forskellige supplerende funktioner.


Modal


Modal-fibrene findes 100 % i naturen: Udgangspunktet for produktionen af dette stof er cellulose (overvejende i form af bøg). I forskellige, moderne fremstillinger opløses det naturlige cellestof og spindes som tråde.

 • meget behagelig at have på takket være utrolig blødt stretch-kvalitet i modal
 • behageligt, elastisk materiale, der tørrer hurtigt
 • meget højt fugtoptag
 • let at vaske og holder faconen

Moleskin


Moleskin er den glatte overflade på bomuld, der er meget tætvævet.