OPDATERING AF ARBEJDS- OG SIKKERHEDSSKO


NYE STANDARDER FOR SKO


Der er indført omfattende ændringer af de to hidtidige standarder EN ISO 20345:2011 (for sikkerhedssko) og EN ISO 20347:2012 (for arbejdssko), og de blev i marts 2023 erstattet af de nye udgaver af standarderne EN ISO 20345:2022 og EN ISO 20347:2022. Alle arbejdssko, der lanceres på markedet efter dette tidspunkt, skal også certificeres i henhold til disse nye standarder.
NYE BESKYTTELSESKLASSER
Hvilke nye beskyttelsesklasser er der, og hvad kendetegner dem?
Der er i alt 3 nye beskyttelsesklasser - en for arbejds- og to for sikkerhedssko. For arbejdssko indføres den nye beskyttelsesklasse O6, sikkerhedssko kan for fremtiden også certificeres i henhold til S6 og S7. Som følge af indførelsen af standarderne er der således også beskyttelsesklasser, der beskriver permanent vandtæt fodtøj. Hidtil har sammenlignelige beskyttelsesklasser kun været baseret på en tillægstest. Mere herom i afsnittet vandtæthed (WR).
som beskyttelsesklasse O2, dog permanent vandtætte som følge af
membran til vejrbeskyttelse
som beskyttelsesklasse S2, dog permanent vandtætte som følge af
membran til vejrbeskyttelse
som beskyttelsesklasse S3, dog permanent vandtætte som følge af
membran til vejrbeskyttelse
Desuden findes der nye undertyper af beskyttelsesklasser:

Disse angiver typen af sømværn inden for den respektive beskyttelsesklasse for sikkerhedssko. Mere herom i afsnittet sømværn.

godown
OVERSIGT OVER BESKYTTELSESKLASSER
SØMVÆRN
Overblik over arten af sømværn
Med standarden for sikkerhedssko EN ISO 20345:2022 indføres der en finere underopdeling af sømværnet. Såler af tekstil med sømværn markeres fremover med eller S eller L - hvis disse to betegnelser ikke findes i beskyttelsesklassen, er skoen forsynet med stålsål.
Sål med sømværn af stål
Sål med sømværn af tekstil
...i henhold til basiskrav (+L)
...i henhold til højere krav (+S)
Ved S1-sko tilføjes der i modsætning til de andre anførte beskyttelsesklasser et ”P", da en S1-sko – i modsætning til S3, S5 og S7 – ikke får noget sømværn fra fabrikken af. Sømværn er her et supplement i form af ekstraudstyr.
Ved S1-sko tilføjes der i modsætning til de andre anførte beskyttelsesklasser et ”P", da en S1-sko – i modsætning til S3, S5 og S7 – ikke får noget sømværn fra fabrikken af. Sømværn er her et supplement i form af ekstraudstyr.
VANDTÆTHED (WR)
Introduktion af nye vandtætte beskyttelsesklasser O6, S6 og S7
Arbejdssko i den nye beskyttelsesklasse O6 er støvler eller korte støvler. Disse er forsynet med en membran og giver således permanent beskyttelse mod indtrængning af vand. Bortset fra materialet har en O6-sko lignende egenskaber som en O4-sko.
WR = vandtæt som følge af membran til vejrbeskyttelse (som regel dryplexx®)
BESTANDIGHED OVER FOR BRÆNDSTOFFER (FO)
Testen for bestandighed over for brændstoffer er nu frivillig
I forbindelse med den gamle standard EN ISO 20345:2011 skal alle sikkerhedssko i beskyttelsesklasse S1-S5 være forsynede med såler, der er bestandige over for kulbrinter (olier, benzin osv.). Med den nye standard EN ISO 20345:2022 falder denne pligt bort, hvorfor testen er blevet frivillig. Alligevel er næsten alle Strauss sikkerheds- og arbejdssko forsynede med såler, der er bestandige over for brændstoffer (FO), hvilket også deklareres i egenskaberne for sålerne.
MAKSIMAL SKRIDSIKKERHED
Basiskravet deklareres ikke længere specielt
I henhold til den nye udgave af standarden 2022 skal alle testede sko mindst have en basal skridsikkerhed på keramikfliser med rengøringsmiddel - men denne deklareres ikke længere eksplicit (i standarden 2011 var dette en ekstra test SRA). Derudover kan skosålerne frivilligt testes yderligere for skridsikkerhed på keramikfliser med glycerin. Hvis testen bestås, resulterer dette i maksimal skridsikkerhed (mærkning: SR).

Graden af skridsikkerhed på alle Strauss arbejdssko fremgår af de enkelte produktbeskrivelser. Fodtøj efter de gamle standarder EN ISO 20345:2011 og EN ISO 20347:2012 deklareres indtil certifikatet udløber fortsat med SRA, SRB eller SRC. For fodtøj efter de nye standarder 2022 anføres i produktbeskrivelsen enten et SR for maksimal skridsikkerhed eller ingen angivelse (svarer automatisk til basal skridsikkerhed).
YDERLIGERE SPØRGSMÅL

Kan jeg fortsat bruge mine nuværende arbejds- og sikkerhedssko?

Ja, naturligvis! Arbejdsfodtøj (arbejds- og sikkerhedssko), der er certificeret efter standarderne EN ISO 20347:2012 og 20345::2011, bliver ikke ubrugeligt som følge af den nye 2022 standard. Siden den 30. marts 2023 har de nye udgaver af standarderne EN ISO 20345:2022 (sikkerhedssko) og EN ISO 20347:2022 (arbejdssko) officielt været i kraft. Arbejdssko, der lanceres på markedet efter dette tidspunkt, skal være certificerede i henhold til disse nye standarder.

Arbejdssko, der allerede var i handlen før den 30. marts 2023, bevarer fortsat deres certifikat. Dette kan endnu være gyldigt i op til 5 år, først efter udløb heraf skal fodtøjet certificeres efter kravene i de nye standarder. Derfor er der en overgangsfase, hvor der hos Strauss både findes sikkerhedssko efter den gamle standard EN ISO 20345:2011 og den nye standard EN ISO 20345:2022. For sikkerhedssko i henhold til EN ISO 20345:2011 (analogt hertil for arbejdssko i henhold til EN ISO 20347::2012) vil der i de kommende år løbende blive udstedt nye certifikater.

Jeg har brug for en vandtæt sikkerhedssko med sømværn - hvilken beskyttelsesklasse kommer på tale?

Arbejdssko i klassen S7 opfylder begge krav. Hos Strauss fås disse både med stålsål (f.eks. S7) og sål af tekstil med sømværn (f.eks. S7S, S7L). Overmaterialet og sålen på begge sko i denne sikkerhedssklasse har en fuldstændig og tidsmæssig ubegrænset vandtæthed. Et alternativ er S3-sikkerhedssko. Disse er ganske vist ikke vandtætte ifølge standarden, men mange Strauss S3-modeller er alligevel vandtætte som følge af, at de er forsynede med en ekstra dryplexx®-membran.

En Strauss skomodel, som jeg kan lide at bruge, er nu certificeret efter en ny standard. Ændrer dette noget ved komforten?

Nej, dit nye certificerede arbejds- eller sikkerhedsfodtøj fra Engelbert Strauss vil naturligvis også fortsat passe lige så godt som tidligere og fortsat leve op til de beskrevne egenskaber. Tests i forbindelse med den nye standard ændrer ikke fodtøjets pasform eller vægt, men skal blot sikre, at dette opfylder de maksimale krav på arbejdspladsen.

Til oversigt
Du vil gerne have mere at vide om beskyttelsesklasserne?
Her findes alle informationer:
Skosøgning
Du har brug for hjælp til at vælge fodtøj?
Her kan du lave en lyntest:
Menu Produkter
Sammenligningslister
Produktsammenligning
4 / 4 artikel
maks. Antal nået for denne kategori!
Fjern venligst mindst et produkt fra kategorien, for at kunne tilføje nye.
Sammenligningslister
Produktsammenligning
er tilføjet til sammenligningsliste.
Tilføj produkt
For sammenligning af produkter, skal de tilføjes til sammenligningslisten.
Sammenligningslister
Produktsammenligning
da en